14 oktober 2019

Juliana 1 wint eerste stadsderby van seizoen

Na het spektakel van vorige week stond afgelopen zaterdag de eerste stadsderby van het seizoen op het programma voor ons eerste elftal. Op ’t Wilbert werden de degens gekruist met één van de vele nieuwkomers in deze klasse. Achilles ’12.

Om 17:30 blies de heer Otter voor het eerst op zijn fluit, beide ploegen begonnen zeer aftastend aan de wedstrijd. De ruimtes werden klein gemaakt, en beide ploegen kregen de tijd om achterin in de opbouw te komen. Hierin bleek Achilles ’12 wat slordiger dan Juliana. Al na een paar minuten was het Luuk die van dichtbij een hoge voorzet in kon koppen. Op miraculeuze wijze wist Achilles de bal van de lijn te halen. Dit was het startsein van een offensief van Juliana. Ze werden wat ‘vaster’ in het positiespel en wisten met geduld aan de bal de juiste keuzes te maken. Ondanks het lichte overwicht aan de bal, werden de meeste kansen gecreëerd door onderscheppingen op het middenveld. Met 1 a 2 passes werden direct de voorwaartsen aan het werk gezet en dit leidde dan ook tot de 0-1 van Jorn de Graaf. Luuk werd aangespeeld door 1 van de middenvelders. Hij kon opendraaien en de watervlugge Jorn aan het werk zetten. 1 op 1 met de doelman maakte hij geen fout en bracht Juliana aan de leiding. Hierna het Juliana het duel eigenlijk in het slot moeten gooien. Elke verovering op het midden was een mogelijkheid om tot scoren te komen. Deze mogelijkheden werden niet goed afgewerkt of niet goed uitgespeeld waardoor Achilles in de wedstrijd bleef. Na een half uur zakte Juliana wat weg, met name in het verdedigende werk werden wat steken laten vallen. Een bal op het midden werd niet goed onder druk gezet, de steekpass werd niet goed verdedigd en ook werd er niet met de opkomende middenvelder meegelopen. Het laat zich dan ook raden dat Achilles uit bovenstaande situatie de 1-1 wist aan te tekenen. Een domper voor de Tricolores. In plaats van een grotere voorsprong werd met een 1-1 stand de thee opgezocht.

Na de rust eigenlijk het zelfde spelbeeld als de 1e helft. Het spel golfde op en neer. In de 66e minuut was het de spits van Achilles die vanuit het niets de 2-1 achter doelman Bos wist te werken. Een voorzet werd niet goed verwerkt en het was voor hem een koud kunstje om het leer tegen de touwen te werken. Een achterstand na een goede fase. Dit overkwam de rood wit blauwe formatie vorige week ook, en het hart werd al vast gehouden. Waar het team vorige week als een kaartenhuis in elkaar stortte rechte men echter de rug. Onder aanvoering van de hardwerkende Jorn de Graaf werd Achilles aangepakt en terug gedrongen. Het was een invalbeurt van aanvaller Layon Bicer die de wedstrijd compleet op zijn kop zette. Waar Layon vorige week als invaller al 2 goals aan zijn arsenaal had toegevoegd, flikte hij dat kunstje deze week opnieuw. Met zijn eerste actie liep hij 2/3 man voorbij om zijn schot vervolgens gekraakt te zien worden. Een hoekschop was wat restte. Deze werd niet goed verwerkt en Layon was er als de kippen bij om de gelijke stand weer terug te brengen op het bord. In al zijn ijver liep hij zich vervolgens compleet voorbij. In het mee verdedigen schatte hij de situatie helemaal verkeerd in door een sliding te maken. Dat hij geen bal raakte is een understatement. Een meer dan terechte rode kaart dan ook het vervolg.

Met 10 man de 2-2 vasthouden werd het devies. Juliana ging met 2 voorop spelen en de rest dicht bij elkaar. Hierdoor kwamen de achtersten van Achilles in balbezit. Deze wisten geen enkele raad met de ruimten en gingen de lange bal spelen. Deze kon simpel verdedigt worden door Juliana, en daarbij konden ze vanuit de counter af en toe een speldenprik uitdelen. 1 van die speldenprikken leidde tot een verovering van Bas aan de rechterkant. Hij kon opstomen zonder te worden aangepakt. Jorn liep breed weg en met een secure bal werd hij vrijgespeeld. De eerste aanname leek wat te ver van zijn voet te springen maar met de laatste turbo wist hij zijn teen nog tegen de bal te krijgen. Deze werd gepareerd door de doelman, maar de bal caramboleerde omhoog. Het was Jorn die er als eerst bij was en de bal tegen de netten aan kopte. Met 10 man een 2-3 voorsprong. Hierna ging de pot op slot. Juliana werkte zich 10 slagen in de rondte om deze voorsprong vast te houden. Dat dit dan uiteindelijk lukt maakte de ontlading in de kleedkamer dan ook groot.

Dat Juliana nog moet verbeteren staat als een paal boven water, maar een overwinning op karakter is wel iets waar het team mee verder kan.