8 november 2016

Juliana 6 in Hengelo bezorgt Jan Meulenkamp dag van z’n leven

Nog altijd zit Jan Meulenkamp (71) in de dug-out als het zesde van Juliana ’32 thuis speelt. Na de wedstrijd schuift hij aan in de kantine, bij de jongens. Na afloop brengt zijn dochter Belinda Meulenkamp hem terug naar De Molenkamp, een kleinschalige opvang voor dementerenden in Oldenzaal.

Jan Meulenkamp is meer dan 50 jaar lid van Juliana. Eerst actief als speler, later als oprichter en trainer van het zesde seniorenteam. Tien jaar geleden werd bij hem de ziekte van Pick, een vorm van dementie, geconstateerd. Meulenkamp bleef actief, hooguit wat meer op de achtergrond.

‘Meultaxi’
Waar veel mensen moeite hebben in de omgang met dementerenden werd het voetbalteam juist actief. De spelers wilden hem het liefst zo veel mogelijk bij alles betrekken. Zo riepen ze een ‘Meultaxi’ in het leven. “Bij thuiswedstrijden zorgden we ervoor dat Jan werd opgehaald en thuisgebracht. Spelers hadden om de paar weken dienst”, vertelt leider Ronald Prins.

Sinds Meulenkamp in De Molenkamp verblijft, wordt hij met de Regiotaxi gebracht en gehaald. En de spelers riepen het Jan Meulenkamp-toernooi in het leven, een serie wedstrijden die ieder jaar in januari wordt gespeeld.

Boek
Vier jaar geleden verscheen er een boek over de bewogen geschiedenis van het team. Meulenkamp kreeg het uit handen van oud-FC Twente-doelman Sander Boschker. “Het is voor ons een manier om hem te bedanken voor alles wat hij voor ons heeft gedaan”, zegt Prins. “Hij heeft zo ontzettend veel energie in ons team gestoken. Nu doen wij wat terug. Jan is een deel van ons leven geworden.”

Tochtje met duofiets
De dementie schrijdt voort. Er komt misschien een moment dat Meulenkamp niet meer in de dug-out zit. Vandaar het initiatief om met een duofiets een tochtje te maken in het Lutterzand. Dochter Belinda vindt het heel fijn dat het team dit voor haar vader doet. “Eigenwijs als hij is, zal hij ze de weg willen wijzen.”

http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/voetbalteam-juliana-6-in-hengelo-bezorgt-dementerende-trainer-dag-van-z-n-leven