Historie

De voetbalvereniging s.v. Juliana ’32 is opgericht op 6 september 1932.

Op initiatief van B. Oudmaijer krijgt Hengelo in 1932 de eerste en enige zaterdagclub. De club wordt vernoemd naar Juliana, de dochter van de toenmalig koningin Wilhelmina.

Naast Oudmaijer, staan A.H. Aaftink, W. Betman, G.H. Bruggink, J.H. Leusink, H. Luisman, H. Pieterman, H. Schuiling, J. Schuiling, W. Schuurhuis en S. Verwer aan de wieg van de club.

Omdat de Duitse bezetter het gebruik van in leven zijnde namen van het Koninklijk Huis niet toestaat, wordt de vereniging in de oorlogsjaren gedwongen een andere naam te kiezen. Het wordt de naam Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje. Na de oorlog pakt Juliana haar oorspronkelijke naam weer op.

De thuiswedstrijden speelt de club in de eerste dagen op een van de christelijke korfbalvereniging ODIO gehuurd veld aan de Krabbenbosweg. De omstandigheden zijn er in de winter verre van ideaal. Het is het begin van een trek langs de voetbalvelden van Hengelo. Een zwerftocht die pas in de zestiger jaren eindigt als Juliana het huidige veld aan de Zwavertsweg krijgt in het Sportpark Groot Driene.