20 mei 2019

Voetbaldames uit Hengelo slaan de handen ineen en starten een samenwerkingsverband.

Vanaf aankomend seizoen (2019/2020) starten de damesafdelingen van S.v. Juliana ’32 en S.v. Wilhelminaschool een zogenoemd ‘Samenwerkend Teams Verband’ (ST-verband). De damesafdelingen van beide verenigingen gaan samenwerken waardoor dames onderling kunnen uitwisselen. Dit om in te spelen op de huidige trends in het damesvoetbal. Iedereen blijft lid bij de eigen vereniging.

Damesvoetbal heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Vooral meiden tot 17 jaar zijn massaal gaan voetballen. Maar bij de overgang naar de senioren ondervinden veel verenigingen problemen. Veel meiden gaan werken, studeren of krijgen andere hobby’s en interesses. Met als gevolg dat het op wedstrijddagen soms lastig is om een volledige selectie bij elkaar te krijgen. Om dit probleem op te lossen starten de senioren damesafdelingen van Juliana ’32 en Wilhelminaschool een zogenoemde ‘Samenwerkend Teams Verband’. Met ingang van seizoen 2019/2020 starten zij met dit initiatief.  “De onzekerheden die er nu zijn in het damesvoetbal zorgen voor veel onrust binnen de teams.” Aldus Karel van der Weert, voorzitter van S.v. Juliana ’32. “Met deze samenwerking, waarbij teams onderling dames kunnen uitwisselen, willen we dit probleem oplossen.”

De bovenstaande ontwikkeling binnen het damesvoetbal is geen onbekend probleem, zo is gemerkt in gesprekken met de KNVB en andere clubs uit de omgeving. Met deze samenwerking vinden Juliana ’32 en Wilhelminaschool namelijk het wiel niet opnieuw uit. In veel dorpen en steden zijn er al dergelijke voetbalsamenwerkingen bij de damesafdelingen, om in te spelen op bovenstaande ontwikkeling. Ook in het Twentse zijn er al samenwerkingsverbanden. Met betrokken clubs is om tafel gezeten om informatie en ervaringen in te winnen. Een ST-samenwerkingsverband kan bestaan uit twee of meer clubs waarbij de dames lid blijven bij de eigen vereniging. De krachten worden gebundeld en iedereen kan op haar eigen niveau met plezier voetballen. Het initiatief in Hengelo ligt nu bij de twee verenigingen Wilhelminaschool en Juliana ‘32. Natuurlijk is er de optie om andere clubs te laten aansluiten. In eerste instantie gaan de verenigingen een samenwerking aan voor een bepaalde periode. “Waar het op langere termijn op uitloopt zien we wel”, geeft Harco Wesselink, voorzitter van S.v. Wilhelminaschool aan, “wat we merken is dat veel dames nu stoppen met voetballen. Dit is jammer en spijtig tegelijkertijd. Graag bieden wij als verenigingen deze groep speelsters een oplossing om wel te kunnen blijven voetballen.”

Aankomend seizoen start deze samenwerking tussen Juliana ’32 en Wilhelminaschool. Ze starten met drie damesteams: zaterdag 3e klasse, zaterdag 4e klasse en een 25+ team (7 tegen 7). Trainingen en wedstrijden zullen om de beurt gespeeld worden op de sportparken van beide clubs. De clubs zijn nog op zoek naar meer enthousiastelingen en organiseren daarom twee keer een open training. Op donderdag 23 mei op de velden van Juliana ’32 en op dinsdag 4 juni bij Wilhelminaschool. De trainingen zijn van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Bij vragen, opmerkingen of aanmeldingen kan er contact opgenomen worden via julianavr1@svjuliana32.nl of hoofdbestuur@wschool.nl