24 maart 2017

Voorbeschouwing: DES 1- Juliana 1

Aanstaande zaterdag reist Juliana 1 af naar Nijverdal voor de uitwedstrijd bij DES. Juliana leek de stijgende lijn en de goede vorm weer hervonden te hebben, maar liet zich afgelopen weekend in een zeer slechte wedstrijd wederom verrassen door Drienerlo. Daardoor blijft de ploeg worstelen om aansluiting te vinden bij de definitieve middenmoot, maar door de resultaten van SVVN en Rijssen Vooruit lijkt men zich geen zorgen meer te hoeven maken om degradatie. Sterker nog, de afstand tot de nummer 4 van de competitie, de tegenstander van vandaag, bedraagt slechts 5 punten.

DES is een opponent die dit seizoen sterke fases afwisselt met matige. De ploeg schoot uit de startblokken met drie zeges in de eerste drie wedstrijden en leek serieus mee te gaan doen om de bovenste plaatsen. De daarop volgende serie van 7 wedstrijden leverden echter maar 5 punten op waarna de Nijverdallers wegzakten in de stand. DES herstelde zich vervolgens weer met 13 punten uit 5 wedstrijden. Van de laatste drie wedstrijden werden er 2 verloren, maar daar zaten wel pittige uitwedstrijden bij Bergentheim en Voorwaarts bij. Juliana heeft volgens de statistieken een lastige wedstrijd voor de boeg; DES won namelijk zijn laatste vier wedstrijden op eigen veld met de doelcijfers 18-2.

Beide ploegen zijn zeker geen onbekende voor elkaar. Sinds 2003 werden er maar liefst 23 wedstrijden afgewerkt tussen Juliana en DES. Wat opvalt is dat de verschillen zeer gering zijn. Van deze 23 wedstrijden won Juliana er 8, DES er 7 en eindigden er 8 gelijk. Bij de 15 wedstrijden die wél een winnaar opleverden, maakte de zegevierende ploeg één doelpunt meer dan de tegenstander. Net zoals DES zelden wint in Hengelo, wint Juliana zelden in Nijverdal. In de laatste 11 competitiewedstrijden op eigen veld won DES vijf maal tegenover Juliana slechts 2. In 2007/2008 wonnen de Hengeloers met 1-2. Gerben Prins zette Juliana in de 3e en de 9e minuut op een comfortabele 0-2 voorsprong. DES scoorde nog tegen, maar wist een slotoffensief niet meer in doelpunten om te zetten. In seizoen 2013/2014 ging Juliana met een 1-3 zege weg uit Nijverdal door een hattrick van Niek Bauhuis. De tegentreffer van aanvoerder Pieter Rozema was nog voor de statistieken.

In 2014/2015 bleven de ploegen steken op 1-1. Wederom Niek Bauhuis sloeg toe voor Juliana. Ivar Bast verzorgde de Nijverdalse goal. De laatste editie werd door DES met 2-0 gewonnen. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd op Sportpark Groot Driene in een saaie 0-0. DES mocht met een schot op de lat nog aanspraak maken op de overwinning, maar wat beide ploegen lieten zien die middag was zeer pover. Voor Juliana zal de wedstrijd van zaterdag een fraaie gelegenheid zijn om te laten zien dat de zeperd van zaterdag eenmalig was en met een overwinning definitief aan te haken bij de subtop. Bij een verlies dreigt een grijs einde van dit seizoen.

Er zijn dit weekend sowieso een aantal belangrijke affiches. Wilhelminaschool en Mariënberg treffen elkaar in Hengelo ook in een gevecht om de subtop. Voor Bergentheim is de thuiswedstrijd tegen Oranje Nassau een mogelijkheid om de titelstrijd weer open te breken en Lemele strijd bij Rijssen Vooruit voor de laatste strohalm tegen degradatie. De aftrap in Nijverdal zal plaatsvinden om 14:30 uur.